Wat is een marketing- of sales funnel?

Wat is een marketing- of sales funnel eigenlijk? Dit vraag krijgen wij regelmatig. Als je enige tijd hebt besteed aan het leren over marketinganalyses, bent je waarschijnlijk de term ‘funnels’ oftewel ‘trechters’ tegengekomen. Wat zijn marketingtrechters en waarom zijn ze zo belangrijk?

Marketing- of salesfunnels is het visueel maken van de weg die klanten afleggen van het moment dat ze jouw website bezoeken tot aan een conversie (verkoop). Wanneer je snapt hoe jouw potentiële klanten beslissingen maken wordt het steeds makkelijker om hen te converteren.

Wat zijn marketing funnels?

Een marketingfunnel is een visueel hulpmiddel om voor jezelf inzichtelijk bezoekersstroom te creeëren. Zodat je weet hoe je mensen de juiste route kan laten afleggen in jouw salesproces. De meest voorkomende funnel die je wellicht weleens hebt gezien is deze:

 • Attention (Aandacht): Jouw potentiële klant ziet jouw advertenties, socialmedia post of wordt door iemand verwezen
 • Interest (Interesse): De potentiële klant ziet heil in jouw oplossing voor hun probleem
 • Desire (Verlangen): De potentiële klant doet onderzoek en komt vervolgens bij jou uit om te kopen
 • Action (aktie): De potentiële klant besluit met jou in zee te gaan.
Sales Funnel

De manier ligt aan het type product dat je aanbiedt. Misschien wil je dat ze een aankoop doen, zich aanmelden of een formulier invullen. Dit noem je een conversie.

Er zijn ook verschillende funnels te onderscheiden:

 • Sales funnels
 • Webinar funnels
 • Email funnels
 • Video marketing funnels
 • Lead magnet funnels
 • Home page funnels

Hier zullen we in verschillende blogs op een later tijdstip nog verder over uitwijden.

Waarom een marketing funnel?

Wist je dat ongeveer 2% van de conversies plaatst vinden bij het eerste contact moment? De gemiddelde klant gaat pas over tot een aankoop na 5 tot 7 contactmomenten. Al deze contact momenten noemen we de ‘customer journey’. Een customer journey is voor elke branche anders. Voor een beddenzaak zou dat kunnen zijn dat ze online zoeken naar een beddenzaak. Vervolgens door de website scrollen en weer weg gaan. Daaropvolgend krijgen zij een retargeting advertentie te zien op een andere website waardoor ze toch beslissen nog een keer naar de website te gaan. Ze besluiten contact op te nemen maar willen wel graag een afspraak in de winkel om proef te liggen. Ze komen langs, laten hun gegevens achter of nemen informatie mee. Waarna de klant besluit een bed te bestellen. Of een coachingsbureau die gratis content weggeeft met aan het einde een aanbod die je ‘niet kan weigeren’.

Zo zie je dat elke tak van sport zijn eigen methodes heeft om klanten voor zich te winnen. Uiteindelijk zou je al deze processen kunnen gieten in een marketing funnel. Het is daarom belangrijk dat je hier met communicatie goed op inspeelt. Hierdoor kan je ervoor zorgen dat de klant op het juiste moment de beste informatie ontvangt om een keuze te maken. Het liefst bij jou natuurlijk! Dit hele proces noemen we dus een marketing- en salesfunnel.

Hoe belangrijk is een funnel?

Het is een feit dat wat je ook doet, je werkt in principe altijd met een funnel, een workflow of hoe je het ook wilt noemen. Doordat je dit proces inzichtelijk maakt kan je zaken gaan standaardiseren, automatiseren en optimaliseren om de perfecte klantbeveling te creeëren.

Voor veel ondernemers is het prima om alleen online aanwezig te zijn. Ik hoor vaak ook het woord ‘online visitekaartje’ vallen. Dit is een gemiste kans. Er komen soms klanten met een marketing budget van *** waarvan ze ** willen uitgeven aan hun website en * aan marketing. Dan is vaak ons advies om dit om te draaien. Laten we eerst snel (en goed) iets bouwen en de eerste winst uit je online activiteiten gebruiken om verder door te bouwen. Dit gebeurt alleen wel pas als je je funnelstrategie op orde hebt. Daarom zeggen wij altijd, investeer in het zichtbaar zijn bij je doelgroep.

Waarom wordt de reeks stappen voor conversie een ‘trechter’ genoemd? Dit is omdat, aan het begin van het proces zijn er veel mensen die de eerste stap zetten. De tweede stap zetten maar enkele mensen, de derde stap enz.. Je filtert als het ware de grote groep mensen naar een groep geïnteresseerden die veel makkelijker op te volgen of te converteren zijn.

Hoe krijg ik inzicht in mijn funnel?

Uiteraard is deze vraag alleen van nut als je al bepaald hebt wat je funnel is. Heb je hier twijfels over of heb je hulp nodig bij het opzetten van een funnel? Laat ons een met je meekijken in een intake gesprek. Dit is namelijk een stap waarbij wij van Make it Matter enthousiast worden, namelijk; Sparren met ondernemers.

Daarnaast is er genoeg data te vinden in jouw onderneming. Hetzij via analytics of andere marketing tools (van jezelf of van vergelijkbare partijen) om een duidelijk beeld te krijgen van wat er aan schort in- en wat de kansen zijn voor jouw bedrijf. De tijd waarin we leven is duizend maal anders dan dat het was 20 jaar geleden. Op basis van data is er oneindig veel mogelijk en alles wat we met elkaar doen is meetbaar en dus stuurbaar. De vraag is namelijk niet langer óf je klanten krijgt maar hoeveel.. en daar komt data dus om de hoek kijken.

Om een voorbeeld te geven over hoe een funnel werkt hebben we hieronder een funnel uitgewerkt:

Hieronder staat een voorbeeld van een funnel, waarbij duidelijk inzichtelijk is gemaakt hoeveel bezoekers afhaken bij iedere vervolgstap. Op deze manier kan de funnel geoptimaliseerd worden, wat uiteindelijk zal leiden tot meer sales of leads.

Wil jij meer weten of het inrichten van een salesfunnel voor jouw bedrijf? Laat dan je gegevens achter op onze contactpagina of Chat met ons (tijdens kantoor uren)

Bekijk artikelen op onderwerp

 • WordPress

 • Marketing

Hulp nodig bij WordPress?

Make it Matter heeft ruim 15 jaar ervaring op het gebied van WordPress. Wij hebben alle sh*t al een keer meegemaakt. Leg jouw website zorgeloos in onze handen!

Vertel mij meer

Wordt jouw website niet gevonden?

Laat Make it Matter ervoor zorgen dat online klanten voor je in de rij staan. Met onze SEO & SEA strategiën sla je de plank niet mis

Vertel mij meer

Copyright 2010 – Forever and Ever © Make it Matter B.V.